Güncel Haberler

Kış hastalıklarına karşı A ve C vitamininden zengin beslenin

Kış mevsimi yaklaşık bir haftadır etkisini artırıyor. Soğuk, hastalıkları da beraberinde getiriyor. Uzmanlar bu dönemlerde bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketilmemesi konusunda uyarıyor. Diyetisyen Melike Aslıhan Kara, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olacak beslenme ipuçları verdi.

“Alkol ve sigara bağışıklık sistemini zayıflatıyor”

Dyt, bir canlıyı hastalıklardan koruyan, vücudundaki tüm yabancı ve zararlı maddeleri tanıyan ve bu maddeleri yok etmek için mücadele eden reaksiyonların bağışıklık sisteminde ifade edildiğini söyledi. Kara şu bilgileri paylaştı:

“Bağışıklık sistemi vücuda giren her maddeyi tarayarak zararlılara karşı anında savunma mekanizması oluşturarak kişiyi enfeksiyon ve hastalıklardan korur. Bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudun direncini azaltan faktörler; Kötü beslenme alışkanlığı, yetersiz vitamin, mineral ve protein alımı, alkol, sigara ve uyuşturucu tüketimi, kimyasal ilaç kullanımı, serbest radikallere (radyasyona) maruz kalma, vücut ve çevre temizliğine gereken özenin gösterilmemesi, hava kirliliğine maruz kalma , yetersiz fiziksel egzersiz. veya hareketsizlik, aşırı kilo, obezite, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, düzensiz uyku, güneş ışığına ve UV ışınlarına yetersiz maruz kalma, vücut ısısının sık sıcaklık değişimlerine maruz kalması.

“HAYATIN HER AŞAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ”

Dyt, insan vücudu için hayati öneme sahip en önemli olgunun bağışıklık sistemi olduğunu kaydetti. Kara, şöyle konuştu: “Hastalığın birçok belirtisi bireyin bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu ortaya çıkıyor. Bunlar her türlü iltihabi hastalıklar, psikosomatik hastalıklar ve kanser gibi metabolik hastalıklar olarak kendini gösterir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çocukluktan itibaren, hatta anne karnındayken bile yaşamın her aşamasında gerekli özen ve dikkat gösterilmelidir. Yaşlılarda bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalıklar çok kolay yayılır. Ancak bazı durumlarda bireylerde bağışıklık sisteminin çökmesi nedeniyle hastalık ortaya çıkar. Doğada bulunan besinleri tüketerek vücudumuzun metabolik faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli maddeleri elde etmek mümkündür. Bu sayede vücudumuzun bağışıklık sistemi güçleniyor” dedi.

“BESLENME İLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ARASINDA İLİŞKİ VAR”

Bağışıklık sistemini güçlendirecek bazı doğal besinleri tüketmenin kişiye direnç kazandırdığı bilindiğine işaret eden Kara, şöyle konuştu: “Örneğin bol su içmek, işlenmemiş gıdaları özellikle çiğ meyve ve sebzeleri tüketmek, klorofil içeren besinlerin tüketimine öncelik vermek. (marul, pazı, ıspanak, maydanoz gibi), karoten içeren gıdaların tüketimi (özellikle turuncu meyve ve sebzeler), elma ve kişniş tüketimi (ağır metalleri uzaklaştırmak için), beta glukan içeren gıdaların tüketimi (lif oranı yüksek gıdalar) içeriği), Zn açısından zengin besinler tüketmek ve yumurta tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirir ve korur” dedi.

Dyt, beslenme ile bağışıklık sistemi arasında önemli bir ilişki olduğunu vurguluyor. Kara, şunları söyledi: “Bir kişinin yetersiz ve dengesiz beslenmesi halinde enfeksiyonlar vücuda kolaylıkla girerek bağışıklık fonksiyonlarının tepkisini azaltabilir. Bu nedenle bağışıklık sisteminin sağlıklı fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gerekli olan makro ve mikro besin öğelerinin önerilen miktarlarda tüketilmesi önemlidir.

“BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN BESİNLER”

Dyt, güçlü bağışıklık için vitaminlerin tercih edilebileceğini söylüyor. Kara, şunları söyledi: “Bağışıklık sistemine olumlu etkileri olduğu bilinen A ve C vitaminleri açısından zengin meyve ve sebzeler, çinko ve demir açısından zengin kırmızı et ve kuruyemişler, selenyum ve omega-3 açısından zengin deniz ürünleri tüketmek bağışıklığı desteklemede faydalıdır. sistem. Ayrıca faydalı mikroorganizmalar olan probiyotikleri ve fermente yoğurt, ayran, kefir gibi probiyotik içeren ürünleri sağlıklı bir beslenme düzenine dahil etmek bağışıklık sisteminize yardımcı olacaktır. “Ayrıca adını sıklıkla duyduğumuz probiyotikler, zerdeçal, ginseng, beta-glukanlar ve Omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğunu da unutmamak gerekiyor ancak bunların önerilen miktarlarda kullanılması gerekiyor. her besin.”

“GREYFURT TÜKETİMİNDE DİKKATLİ OLUN”

Son olarak Dyt, bağışıklık sistemini desteklemek için kullanılan takviyeler konusunda uyarıyor. Kara, şunları söyledi: “Takviye kullanan kişilerin diyetleri ve dışarıdan ilaç kullanımı konusunda doktorlarına danışmaları gerekir. Aksi takdirde çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Alkol ve greyfurt suyunun hemen hemen tüm ilaç ve takviyelerle birlikte tüketilmesinin ciddi olumsuz etkilere neden olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle takviye veya ilaç alırken alkol ve greyfurt suyu tüketmemeye dikkat etmelisiniz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
marsbahis giriş marsbahis giriş